Bir Kayserili olarak ilk yağlama tarifi vermek istedim. İsmi mantı kadar duyulmamıştır ama ben yağlamayı daha çok severim. Sevmeyeni, yemeyip de yanında yatmayanı yoktur. Bu yüzden siz de bir fırsatını bulup bir an önce bu lezzeti deneyin!
Öncelikle şebit (bazlama) denilen ince hamurları yapılır ama yoook ben hamur açamam diyorsanız tortilla ekmeklerini ısıtarak da hazırlayabilirsiniz bu lezzeti. Şebitler için;
4 su bardağı un
Tuz
Yarım paket yaş maya
Ilık su
Malzemeleri karıştırılıp yoğurularak basit bir hamur elde edilir. 20 dk mayalanmaya bırakıldıktan sonra küçük bezelere ayrılır, ince ve yaklaşık 20cm çapında açılır. Teflon tava ya da saçda pişirilir. Daha sonra bir tavada sırasıyla;
yarım su bardağı sıvı yağ,
2 orta boy soğan ve 2 yeşil biber kavrulur
300gr kıyma eklenir biraz kavrulduktan sonra da
3 adet rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber, toz biber
yarım çay bardağı su sırasıyla eklenerek harç hazırlanır.
Biraz sulu bir sos hazırladıktan sonra her şebitin üzerini bu sosla “yağlayarak” üst üste diziyoruz. Yağlamamızı pasta keser gibi dörte bölüp katlı dilimler şeklinde servis ediyoruz.
Üzerine sarımsaklı yoğurt koyduktan sonra yemesi biraz mesele oluyor ama insan anın büyüsüne o kadar kapılıyor ki kimse bunu sorun yapmıyor. Çatalın bir ucunu üçgenin bir ucuna takıp çevirip diğer ucu batırıyorsunuz ya da direk elle dalıyorsunuz :) Kayseri halkının %99u ikinci yöntemi uygular.
dididediki.. yemediyseniz çok şey kabedersiniz, yiyiniz herkese de yediriniz!
Denedik, yaptık, ailece bayıldık :) Mantıseverlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzet. Paylaşım için çok teşekkür ederiz Didi :) Yeni tarifleri de bekliyoruz <3
BeğenLiked by 1 kişi
Afiyet olsun :) rica ederim beğenmenize çok sevindiiiiim.. tarifimi ilk deneyen sizsiniz çok çok mutlu oldum.. yeni tarifler yolda <3
BeğenBeğen